Cara Cara & Niat Solat Zohor: Panduan Asas Lengkap 2022

Solat zuhur merupakan salah satu solat lima waktu yang wajib dilakukan oleh umat Islam. Bagaimana solat Zohor? Panduan ini menjelaskan tindakan yang harus dilakukan seseorang secara langkah demi langkah. Mari Membaca.

Artikel ini ditulis untuk mereka yang baru belajar solat dan mereka yang baru memeluk Islam. Jika anda rasa artikel ini sesuai untuk anda, mari mulakan.


Solat fardhu Zohor adalah salah satu daripada lima (5) solat fardhu yang wajib dikerjakan oleh umat Islam. Solat fardhu hendaklah ditunaikan oleh orang Islam yang masih berakal dan hidup. 

Photo: @Pexels

Solat fardhu tidak boleh ditinggalkan dalam apa jua keadaan, kerana ia termasuk dalam dosa utama. Orang yang sakit teruk sekalipun, walaupun hanya mata yang boleh bergerak, mesti solat pada waktunya, iaitu dengan isyarat mata. Jika seseorang melewatkan Solat Baginda, dia mesti mengulanginya dengan niat Khadha

Solat fardhu Zohor, Asar dan Isya adalah sama dari segi bilangan rakaat dan tatacara. Ia cuma dibezakan oleh lafaz niat. 

Waktu Solat Zuhur

Waktu zohor bermula apabila matahari melintasi atau meluncur sepenuhnya ke barat dari kedudukan istiwa atau apabila matahari berserenjang dengan meridian tempatan.

Apabila matahari berada dalam kedudukan sebenar, anda boleh melihat tiga arah yang mungkin untuk bayang objek:

Photo: @AkuIslam
 1. Apabila matahari berada di bahagian selatan langit, arah bayang adalah utara objek.
 2. Apabila matahari berada di langit utara, arah bayang-bayang adalah ke selatan objek.
 3. Apabila istiwa ialah apabila matahari betul-betul betul (pada sudut 90 darjah) di atas objek, bayang tidak kelihatan sisi objek, dan waktu akhir zohor ialah apabila masuk waktu solat Asar, yang ditandai dengan bayangan objek yang sama panjang dengan objek atau kurang.

Lafaz Niat Solat Zuhur

Lafaz niat solat zuhur sendiri adalah seperti dibawah: 

“Usolli Fardoz Zuhri Arba’a Raka’atin Ada’an Lillahi Taala.”

Bacaan Rumi:

Sahaja aku solat fardu zohor empat rakaat tunai kerana Allah Taala

Niat Qada Solat Zuhur pula adalah seperti berikut:

niat qada solat zohor

 “Usolli Fardhoz-Zuhri Arba’a Raka’atin  Qadaan Lillahi Ta’ala”

Sahaja aku solat fardu Zuhur empat rakaat qada’ kerana Allah Ta’ala”

Bilangan Rakaat Solat Zuhur

Seperti solat Asar dan Isyak, solat Zohor terdiri daripada 4 rakaat sahaja

Bagaimana Cara Solat Zuhur

Panduan ini akan menunjukkan kepada Anda langkah demi langkah bagaimana melakukan sholat Zohor sehingga selesai. Solat zohor di lakukan sebanyak 4 rakaat.

Rakaat Pertama

 1. Berdiri tegak menghadap kiblat 

Berdiri dengan selesa dan memandang ke arah tempat sujud. – Rasakan di dalam hati kita sedang berhadapan dengan Allah SWT.

 1. Kemudian baca lafaz niat dalam bahasa arab seperti di atas.
 1. Takbiratul Ihram serta niat dalam hati.

Lelaki: https://akuislam.com/wp-content/uploads/2019/05/takbir.jpg

Wanita:https://akuislam.com/wp-content/uploads/2019/05/takbir-perempuan-597×600.jpg 

(Sahaja aku solat fardu Zohor empat rakaat tunai kerana Allah Taala.)

 1. Membaca Doa Iftitah

“Allahu akbar kabiraw-walhamdu lillahi kathiraw-wasubhanallahi bukrataw-wa-asila.Wajjahtu wajhia lillazi fataras sama-wati wal-ardha hanifam-muslimaw-wama ana minal-musyrikin.Inna salati wanusuki wamahyaya wamamati lillahi rabbil’alamin. La syarikalahu wabiza-lika umirtu wa ana minal muslimin.”

Maksudnya;

“Allah yang Maha Besar dan segala puji bagi Allah sebanyak-banyaknya. Maha suci Allah pagi dan petang. Aku hadapkan mukaku bagi Tuhan yang mencipta tujuh petala langit dan bumi, cenderung kepada penyerahan dan tidaklah aku daripada golongan orang yang musyrik. Sesungguhnya solatku, ibadatku, hidupku, matiku adalah untuk Allah Tuhan sekalian alam. Tidak ada sekutu bagi-Nya dan dengan itu (apabila) aku disuruh dan aku adalah tergolong dari golongan Islam.”

Selesai membaca doa iftitah, maka bacakan pula surah al-Fatihah.

 1. Baca Surah Al-Fatihah 

Surah al-Fatihah adalah rukun dalam solat. Oleh itu, ia wajib dibaca dalam solat

Bacaan rumi:                      

“Allaahu akbaru kabiirawwalhamdu lillaahi katsiiraa. Wa subhaanallaahi bukratawwa aashiila. Wajjahtu wajhiya lilladzii fatoros samaawaati wal ardha haniifam-muslimaa. Wamaa anaa minal musyrikiin. Inna solaatii wa nusukii wa mahyaaya wa mamaatii lillaahi Rabbil ‘aalamiin. Laa syariikalahu wa bidzaalika umirtu wa anaa minal muslimiin”

Maknanya:

“Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang. Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam. Maha Pemurah, Maha Penyayang. Memiliki hari Pembalasan. Hanya kepada Engkaulah kami menyembah,dan hanya kepada Engkau kami memohon pertolongan. Tunjukilah kami jalan yang lurus, (iaitu) jalan orang –orang yang telah Engkau kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan ) mereka yang dimurka, dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat.”

 1. Baca Surah Pilihan 

Setelah selesai membaca surah al-Fatihah, seterusnya baca pula surah-surah lain atau ayat-ayat di dalam al-Quran. 

Contohnya surah al-Kafirun

Bacaan rumi:

“Bismillahirahmanirahim. Qul ya ayyuhal kafirun. La a’buduma ta’budun. Wa la antum ‘abidunama a’bud. Wa la ana ‘abidumma ‘abadtum. Wa la antum ‘abidunama a’bud. Lakum dinukum waliyadin.”

Yang Bermaksud:

“Dengan nama Allah yang Maha Pengasih, Maha Penyayang. Katakanlah (Muhammad),”Wahai orang-orang kafir! Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah, dan kamu bukan penyembah apa yang aku sembah, dan aku tidak pernah menjadi penyembah apa yang kau sembah, dan kamu tidak pernah (pula) menjadi penyembah apa yang aku sembah. Untukmu agamamu, untukku agamaku.”

 1. Rukuk

Setelah selesai membaca surah, teruskan bertakbir (Allahuakbar) dan rukuk. 

Belakang badan perlu rata, pandangan dihalakan ke tempat sujud dan tangan diletakkan di kepala lutut dalam keadaan selesa.

Bacaan tasbih semasa rukuk: 

“Subhaa na rabbiyal a’zim wabihamdih” 3X

Maksudnya: 

Maha Suci Tuhanku Yang Maha Besar dengan segala sifatNya yang terpuji

 1. Iktidal (bangun dari rukuk) sambil membaca: 

Sami Allahu liman hamidah  

 Rabbana lakal hamdh  

Yang Bermaksud: Allah mendengar perkataan mereka yang memuji-Nya. Ya Tuhan Kami, untuk-Mu segala pujian. 

 1. Sujud yang pertama

Takbir lalu sujud dan membaca: https://akuislam.com/wp-content/uploads/2019/05/bacaan-sujud.jpg 

“Subhana rabbiyal a’la wabihamdih”

Maksudnya:

Maha Suci Tuhanku Yang Maha Tinggi dengan segala kepujiannya.

Bangun (duduk) dari sujud sambil menyebut “Allahuakbar” (tanpa mengangkat tangan)

 1. Duduk Antara Dua Sujud

Duduk antara dua sujud dan membaca: 

“Rabbigfirli warhamni wajburni warfagni warzuqni wahdini wa a’fini wa’fu anni”

Maksudnya:

Wahai Tuhanku, ampunilah aku, rahmatilah aku, lindungilah aku dan angkatlah darjatku berilah aku rezeki, dan berilah petunjuk kepadaku, afiatkanlah aku dan ampunilah aku.

 1. Sujud Yang Kedua

Bertakbir lalu sujud sekali lagi.

Kedudukan dan bacaan sama seperti sujud pertama. Selepas sujud kedua, bertakbir dan bangun untuk meneruskan rakaat kedua. Sebelum berdiri, disunatkan duduk istirahah iaitu duduk sebentar. Cara duduknya seperti duduk iftirasy.

RAKAAT KEDUA

Rakaat kedua tidak ada niat, takbiratulihram dan doa iftitah 

 1. Kembali berdiri tegak, dan terus membaca al-fatihah  

Teruskan dengan ucapan Allahu akbar, dan langsung kembali berdiri lurus dan tegak. Tangan kembali diletakkan di atas pusat di bawah dada dan bacalah al-Fatihah.

Selesai al-Fatihah, seterusnya bacalah surah lain pula. (Juga selain surah yang sudah dibaca pada rakaat pertama.)

Contohnya surah al-Ikhlas. 

“Bismillahirrahmannirrahim. Wal ‘asr. Innal insa nalafi khusr. Illallazi na amanu wa ‘amilusolihati watawa saubil haqqi watawa soubis sobr.”

Maknanya;

“Dengan nama Allah Maha Pengasih, Maha Penyayang. Katakanlah(Muhammad), Dia adalah Allah, Yang Maha Esa. Allah Tempat meminta segala sesuatu. (Allah) tidak beranak dan tidak di peranakkan. Dan tidak ada sesuatu yang setara dengan-Nya.”

 1. Rukuk 

Sama seperti dalam rakaat pertama,

Selepas selesai membaca surah, teruskan bertakbir (Allahuakbar) dan rukuk.

Belakang badan perlu rata, pandangan dihalakan ke tempat sujud dan tangan mestilah diletakkan di kepala lutut dalam keadaan selesa.

 1. Iktidal
 1. Sujud Yang Pertama
 1. Duduk Antara Dua Sujud
 1. Sujud Yang Kedua
 1. Duduk Tahiyat Awal 

Sehabis sujud kedua, bangkit ke kedudukan tahiyat awal iaitu duduk di atas kaki kiri dengan ibu jari kaki kanan ditegakkan.

“SEMASA MELAFAZKAN SYAHADAH (yang berwarna biru) JARI TELUNJUK KANAN HENDAKLAH DI NAIKKAN MENUNJUK KE ARAH KIBLAT” 

Bacaan Ketika Tahiyat Awal dalam Rumi:

“Attahiyyatul Mubarakaatush solawaatuth thayyibatu lillaah, Assalaamu’alaika ayyuhan nabiyyu warahmatullaahi wabarakaatuh, Assalaamu’alaina wa’alaa ‘ibaadillaahish shoolihiin. Asyhadu allaa ilaaha illallaah, Waasyhadu anna Muhammadan rasuulullaah. Allahhumma sholli ‘alaa Saidina Muhammad”

Makna bacaan Tahiyat Awal:

Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah. Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya. Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh. Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah. Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad.

Selesai membaca tahiyat awal, maka bersedialah untuk bangun kembali untuk rakaat ketoga

RAKAAT KETIGA

1. Berdiri semula dari duduk tahiyat awal

2. Baca surah Al-Fatihah sama seperti rakaat pertama

3. Kemudian diikuti dengan pergerakan dan bacaan yang sama seperti rakaat pertama iaitu rukuk, I’tidal, Sujud, duduk di antara dua sujud dan sujud semula

RAKAAT KEEMPAT

1. Berdiri semula dari sujud

2. Baca surah Al-fatihah,

3. Teruskan dengan pergerakan dan bacaan yang sama seperti rakaat pertama iaitu rukuk, i’tidal, sujud, duduk di antara dua sujud dan sujud semula.

4. Duduk Tahiyat akhir

Bacaan tahiyat akhir adalah:

Bacaan rumi:

“Attahiyatul mubarakatus solawatut taiyibatu lillah. Assalamu’alaika aiyuhan nabiyu warahmatullayhi wabarakatuh. Assalamu’alaina wa’la ‘ibadillahis salihin. Asyahadu alla illaha illallah. Wa’asyhadu anna Muhammadar Rasulullah. Allahumma solli’ala Muhammad wa’ala ali Muhammad. Kama sollaita’ala Ibrahim wa’ala ali Ibrahim. Wabarik ‘ala Muhammad wa’ala ali Muhammad. Kama barakta ‘ala Ibrahim wa’ala ali Ibrahim fil ‘alamin innaka hamidummajid.”

Maksudnya:

Segala kehormatan, keberkatan, segala doa (solat) dan kebaikan untuk Allah, keselamatan, rahmat Allah dan berkatNya tetap kepadamu ya Nabi. Keselamatan mudah-mudahan tetap kepada kami dan hamba-hamba Allah yang soleh. Aku mengaku tiada tuhan yang disembah melainkan Allah. Dan aku mengaku Nabi Muhammad SAW ialah pesuruh Allah.

Ya Allah, berilah rahmat kepada Penghulu kami Nabi Muhammad dan keluarga Sayidina Muhammad. Sebagaimana Engkau merahmati Sayidina Nabi Ibrahim dan keluarga Sayidina Nabi Ibrahim. Berkatilah penghulu kami Sayidina Nabi Muhammad dan keluarga Penghulu kami Sayidina Muhammad.

Sebagaimana Engkau memberkati Sayidinia Nabi Ibrahim dan keluarga Sayidina Nabi Ibrahim. Di alam semesta ini, Engkau sahajalah Yang Paling Terpuji dan Yang Paling Mulia.

5. Memberi salam

Bacaan beri salam:

“ASSALAMMUALAIKUMWARAHMATULLAH”,

Lakukan perkara ini dengan muka berpaling kekanan. Kemudian, pandang kehadapan semula. Dan memberi salam kedua sambal memaling wajah kekiri.

Hazique Zairill
Hazique Zairill
Writing is the painting of the voice

Instagram

Sponsor

spot_img

Sponsor

spot_img

Latest

Koopers R129 SAFE Collection: Finding the Ideal Baby Car Seat for Your Growing Child

Fulfilling Parents' Expectations It should not be difficult for a parent to find the right baby travel gear in Malaysia. Let’s make parenting easier and...

Get Ready to shamROCK Your St. Patrick’s Day with Connor’s Stout Porter

Go black and make your St. Patrick’s Day legendary with the cool, creative and crafty vibes of Connor's! SHAH ALAM, 1 March 2024 – Connor’s...

Nulatex Finger Condom: Your Partner In Crime for All Night Frisky Business

Meet Your New Nighttime Sidekick Let's talk about something that might just change the game for your intimate moments. We all know how important it...

Malaysia 2024: The Tax Tsunami – Are We Ready?

Malaysia 2024: The Tax Tsunami – Are We Ready? As we step into the Year of the Dragon, Malaysia faces a financial reality check with...

Wel-Kam the Auspicious Year of the Dragon with a Special Edition Chinese New Year Flavour, Somersby MandarinOrange 0.0’s!

Available only throughout the festive season, this innovative edition offers the perfectzesty punch to usher in prosperity and happiness. SHAH ALAM, 12 January 2024 –...