Cara Melaksanakan Solat Sunat Sebelum Subuh

Umat Islam wajib menunaikan solat. Bagi solat fardhu, terdapat lima waktu untuk menunaikan solat. Solat, atau sembahyang adalah aspek yang penting bagi iman seorang Muslim

Photo: @Pexels

Solat Subuh, adalah yang pertama daripada solat fardhu. Namun, terdapat juga solat-solat sunat di dalam Islam seperti solat sunat sebelum solat Subuh. Di dalam artikel ini, terdapat signifikasi, niat solat 2 rakaat sebelum subuh, hukum, tatacara dan niat bagi solat sebelum Subuh. 

Signifikasi : Kenapa Umat Islam Perlu Solat? 

Perkataan “sunnah” secara umumnya bermaksud contoh atau amalan Rasulullah (saw). Apabila kita bercakap tentang Solat sunat, yang kita maksudkan adalah solat yang dikerjakan oleh Nabi sebagai tambahan kepada solat fardhu yang wajib. Jelasnya, solat sunat adalah pilihan, tetapi sangat disyorkan untuk melakukan Solat ini. Paling tidak, adalah digalakkan untuk melakukannya sekali-sekala. Seorang Muslim pasti akan merasa perbezaanya. 

niat sunat sebelum subuh
Photo: @Pexels

Dalam Islam, solat dianggap sebagai ibadat yang tertinggi dan salah satu cara untuk menunjukkan kehambaan kepada Allah. Terdapat satu set peraturan dan peraturan khusus, seperti masa, kekerapan dan arah, yang dikaitkan dengan solat yang berbeza dalam Islam. 

Melalui solat, terdapat ayat-ayat suci dan doa yang diucapkan di mana umat Islam dapat menyatakan cara untuk menyatakan cinta, rasa hormat dan rasa syukur mereka kepada Tuhan Yang Maha Esa. 

Mengikuti teladan rasul kita, Nabi Muhammad, ia membawa pahala yang tersendiri. dan seterusnya, jika ada yang tertinggal Solat fardhu pada Hari Kiamat, Solat yang tertinggal itu akan diganti dengan Solat sunat yang dilakukan.

Pengelasan Solat Sunat Sebelum Subuh 

Terdapat empat jenis solat dalam Islam, termasuk Fardhu (solat fardu), Wajib (solat fardhu), Sunat dan Nafl (solat sunat). Solat sunat sebelum Subuh ini tergolong dalam solat Nafl. Solat Nafl ( نَفْل ) bermaksud solat tambahan.

Nama Lain Bagi Solat Sunat Subuh 

Solat ini dikenali juga sebagai Solat Qabliyyah Subuh dan Solat Sunat Fajar. 

Waktu Mengerjakan Solat Sunat Subuh 

niat sunat sebelum subuh
Photo: @Google Images 

Waktu melakukan solat sunat Subuh adalah setelah masuknya waktu Subuh dan sebelum menunaikan solat fardhu Subuh. Jelasnya, setelah azan Subuh, teruslah solat sunat ini dikerjakan sebelum menunaikan solat Subuh. 

Tatacara Melaksanakan Solat Sunat Sebelum Subuh

Solat perlulah tertib. Setiap solat mempunyai siri pergerakan dan bacaan yang sangat spesifik yang mesti diselesaikan dengan betul, jadi adalah perkara biasa jika anda berasa tidak pasti atau gementar untuk melaksanakannya. Mari mula dengan niat. 

Niat Sunat Sebelum Subuh

Niat Solat Sunat Qabliyah Subuh

niat sunat sebelum subuh
Photo: @Google Images 

  Usolli Sunnatas-Subhi Rak’ataini Qabliyyatan Lillahi Ta’ala  

Ertinya: 

Sahaja aku solat sunat sebelum Subuh dua rakaat kerana Allah Taala.

Cara Solat Sunat Sebelum Subuh

Terdapat dua rakaat di dalam solat ini:

  • Rakaat Pertama
  • Dan Rakaat Kedua 

Rakaat Pertama

1.Solat sunat ini dimulakan dengan takbiratul ihram.

Semasa mengangkat takbir, bacakan niat solat sunat subuh dalam hati. Rujuk niat di atas. 

* Niat solat juga boleh dilafazkan sebelum mengangkat takbir.

2. Bacalah surah al-Fatihah, surah Ummul Kitab

Pada kebiasaannya, solat sunat terus dibaca al fatihah tanpa doa iftitah terlebih dahulu.

Tetapi jika ingin membaca iftitah juga, ia adalah sunat iaitu dapat pahala apabila membacanya. Surah al-Fatihah adalah sebahagian daripada rukun solat. Oleh itu ia wajib dibacakan dalam semua solat yang dilakukan. 

Bismillāhir-raḥmānir-raḥīm. Al-ḥamdu lillāhi rabbil-‘ālamīn. Ar-raḥmānir-raḥīm. Māliki yaumid-dīn. Iyyāka na‘budu wa iyyāka nasta‘īn. Ihdinaṣ-ṣirāṭal-mustaqīm. Sirāṭallażīna an‘amta ‘alaihim, ghairil-magḍūbi ‘alaihim wa laḍ-ḍāllīn

3.Kemudian, baca surah pilihan di dalam al-Quran. 

Selesai baca al-Fatihah, maka bacalah pula surah pendek daripada surah al-Quran.

Terdapat pilihan surah seperti surah al-Kafirun, al-Ikhlas dan an-Nas. 

Antaranya surah yang boleh dibaca adalah al-Kafirun:

niat solat 2 rakaat sebelum subuh
Photo: @Google Images 

Qul Yā Ayyuhal-Kāfirūn. Lā A‘Budu Mā Ta‘Budūn. Wa Lā Antum ‘Ābidūna Mā A‘Bud. Wa Lā Ana ‘Ābidum Mā ‘Abattum. Wa Lā Antum ‘Ābidūna Mā A‘Bud. Lakum Dīnukum Wa Liya Dīn

Ertinya:

Katakanlah (wahai Muhammad): “Hai orang-orang kafir! “Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah. “Dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) yang aku sembah. “Dan aku tidak akan beribadat secara kamu beribadat. “Dan kamu pula tidak mahu beribadat secara aku beribadat. “Bagi kamu agama kamu, dan bagiku agamaku”.

4.Selesai membaca surah, teruskan dengan rukuk dan sujud sehingga selesai rakaat pertama.

Rakaat Kedua

5.Rakaat kedua dimulai dengan lafaz takbir intiqalat iaitu bermaksud takbir permulaan untuk rakaat kedua.

6.Baca surah al-Fatihah.

Seperti rakaat pertama, sekali lagi pada rakaat kedua dibacakan surah al-Fatihah kerana ia wajib. 

7. Solat diteruskan dengan rukuk dan sujud.

Lakukanlah rukuk dan sujud seperti biasa. 

9. Tahiyyat Akhir

Bangun dari sujud, terus lakukan tahiyat akhir sehinggalah selesai rakaat kedua. Bacalah lafaz tahiyyat akhir: 

10. Memberi salam. 

Selesai tahiyyat akhir, solat diakhiri dengan memberi salam.

Doa Selepas Solat Sunat Subuh

Antara doa yang elok dibaca selepas solat sunat subuh adalah doa berikut:

niat solat
Photo: @AkuIslam

Source: 

Allahumma Robbu Jibrila Wa Israfila Wa Mika-i-la Wa Muhammadin Nabiyyi Sollallahu Alayhi Wassalam, A’uzuuBika Minan-narr.

Ertinya:

Ya Allah, Tuhan Jibril, Israfil, Mikail dan Nabi Muhammad SAW, aku memohon perlindunganMu daripada api neraka.

Kemudian, setelah melaksanakan solat sunat sebelum Subuh ini, teruskan untuk solat Subuh pula dengan membaca niat solat dan mengikut tatacara solat Subuh. 

Hukum Melaksanakan Solat Sunat Sebelum Subuh 

Berikut dasar hukum pelaksanaan solat sunat ini dari hadis berikut:

عَنْ اِبْنِ عُمَرٍ رَضِيَ اللهُ عَنْهُمَا قَالَ ؛ حَفِظْتُ مِنَ النَّبِيَّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَشْرُ رَكَعَاتٍ ؛ رَكْعَتَيْنِ قَبْلَ الظُّهْرِ وَرَكْعَتَيْنِ بَعْدَهَا ، وَرَكْعَتَيْنِ بَعْدَ الْمَغْرِبِ فِيْ بَيْتِهِ ، وَرَكْعَتَيْنِ بَعْدَ الْعِشَاءِ فِيْ بَيْتِهِ ، وَرَكْعَتَيْنِ قَبْلَ الصُّبْحِ . مُتَّفَقٌ عَلَيْهِ . وَفِيْ رِوَايَةٍ ؛ وَرَكْعَتَيْنِ بَعْدَ الْجُمُعَةِ فِيْ بَيْتِهِ . وَلِمُسْلِمٍ ؛ كَانَ إِذَا طَلَعَ الْفَجْرُ لَا يُصَلِّي إِلَّا رَكْعَتَيْنِ خَفِيْفَتَيْنِ

Dari Abdullah bin Umar Radiallahu Anhuma (R.A) dia berkata: 

“Aku menghafal sesuatu dari Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam (SAW) berupa solat sunat sepuluh rakaat iaitu; dua rakaat sebelum solat zuhur, dua rakaat sesudahnya, dua rakaat sesudah solat maghrib di rumah beliau, dua rakaat sesudah solat isyak di rumah beliau, dan dua rakaat sebelum solatt subuh.” 

(HR. Al-Bukhari no. 937, 1165, 1173, 1180 dan Muslim no. 729).

Hadis pertama menjelaskan anjuran mengerjakan beberapa solat sunat (qabliyah dan ba’diyah) di rumah. Hadis tersebut juga menjelaskan anjuran solat sunat sebelum Subuh (qabliyah Subuh) secara ringkas, iaitu dua rakaat.

Rujukan Lebih Lanjut: 

  1. Video Berkenaan Solat Sunat Yang Lain 
niat solat

Ruginya Kalau Tinggal Solat Ni | Ustaz Wadi Annuar

  1. Irsyad Al-Hadith Siri Ke-192: Kelebihan Solat Sunat Fajar
niat solat 2 rakaat sebelum subuh

Baca di sini : Mufti MWP 

Penutup Bicara

Kesimpulannya, solat sunat fajar atau subuh mempunyai banyak kelebihan yang tidak diketahui. Amat rugi bagi sesiapa yang tidak berusaha untuk mengamalkannya. Mari kita cuba untuk pratikkanya sekali-sekali jika tidak mampu untuk melakukannya hari-hari Bagi yang sudah melaksanakan solat sunat setiap hari, semoga istiqamah. Sebagai umat Baginda SAW, kita perlulah mencontohi setiap yang dilakukan oleh Baginda SAW. Ini merupakan salah satu amalan yang Nabi kita tidak tinggalkan. Akhir kalam, semoga Allah SWT merahmati kita. Semoga setiap amalan kita diterima. Dan semoga kita tergolong dalam kalangan hamba-hamba Allah yang dicintai dan mengikuti sunnah Nabi Muhammad SAW. 

Sharifah Natasha
Sharifah Natasha
SEO content writer in Teh Talk that loves to play games and use coffee as coping mechanism.

Instagram

Sponsor

spot_img

Sponsor

spot_img

Latest

Koopers R129 SAFE Collection: Finding the Ideal Baby Car Seat for Your Growing Child

Fulfilling Parents' Expectations It should not be difficult for a parent to find the right baby travel gear in Malaysia. Let’s make parenting easier and...

Get Ready to shamROCK Your St. Patrick’s Day with Connor’s Stout Porter

Go black and make your St. Patrick’s Day legendary with the cool, creative and crafty vibes of Connor's! SHAH ALAM, 1 March 2024 – Connor’s...

Nulatex Finger Condom: Your Partner In Crime for All Night Frisky Business

Meet Your New Nighttime Sidekick Let's talk about something that might just change the game for your intimate moments. We all know how important it...

Malaysia 2024: The Tax Tsunami – Are We Ready?

Malaysia 2024: The Tax Tsunami – Are We Ready? As we step into the Year of the Dragon, Malaysia faces a financial reality check with...

Wel-Kam the Auspicious Year of the Dragon with a Special Edition Chinese New Year Flavour, Somersby MandarinOrange 0.0’s!

Available only throughout the festive season, this innovative edition offers the perfectzesty punch to usher in prosperity and happiness. SHAH ALAM, 12 January 2024 –...